Εύκολες σπιτικές αναγεννητικές εισροές για το αγρόκτημά σας: Χυμός ζιζανίων ή JLF

Εύκολες σπιτικές αναγεννητικές εισροές για το αγρόκτημά σας: Χυμός ζιζανίων ή JLF

Oktober 22, 2022 0 Von admin

σπιτική αναγεννητική εισροή για το αγρόκτημά σας: χυμός ζιζανίων ή JLF

Αυτή είναι η τρίτη από μια σύντομη σειρά αναρτήσεων ιστολογίου σχετικά με εύκολες σπιτικές αναγεννητικές εισροές για το αγρόκτημα και τον κήπο σας. Εάν χάσατε τις προηγούμενες δύο αναρτήσεις, φροντίστε να δείτε πώς να φτιάξετε τσάι από μούχλα και εκχύλισμα από κέλυφος αυγού. Μόλις τα καταλάβετε, ήρθε η ώρα να μιλήσετε για την αγαπημένη μου από όλες τις σπιτικές αναγεννητικές εισροές: Χυμός ζιζανίων. Γιατί είναι το αγαπημένο μου; Γιατί μου δίνει μια εντελώς νέα εκτίμηση για τα ζιζάνια, τόσο πολύ που έχω πάει να παρακαλέσω τους γείτονές μου για μερικά από τα δικά τους!

Ενώ αποκαλώ αυτό το παρασκεύασμα „Χυμό ζιζανίων“ επειδή χρησιμοποιώ φυτικό υλικό από αυτό που πολλοί άνθρωποι θεωρούν „ζιζάνια“, μπορεί να έχετε ήδη συναντήσει την ιδέα. Τσάι Comfrey, τσάι τσουκνίδας και ΘΑ ΔΩΣΩ Το Liquid Fertilizer (JLF) είναι όλες οι εκδόσεις αυτού. Πρώτα διάβασα για το βύθισμα του φυτικού υλικού σε έναν κουβά για μήνες μέχρι να αποσυντεθεί σε ένα βιβλίο κηπουρικής Garden Anywhere από τη συγγραφέα με έδρα το Ηνωμένο Βασίλειο, Alys Fowler, πριν από περισσότερο από μια δεκαετία. Έγραψε για τη χρήση του τσαγιού comfrey ως φυσικό λίπασμα. Θυμάμαι ότι το είχα δοκιμάσει μια φορά τότε. ήταν η πιο άσχημη μυρωδιά όλων των εποχών! Δεν μπόρεσα να το ξαναφτιάξω και σχεδόν υπέθεσα ότι όλοι οι Βρετανοί κηπουροί πρέπει να είναι λίγο τρελοί αν χρησιμοποιούσαν αυτό το υλικό.

Γρήγορα μπροστά αρκετά χρόνια και άρχισα να μαθαίνω πολλά περισσότερα για τις σπιτικές αναγεννητικές εισροές για το αγρόκτημα, χάρη στην περιέργειά μου Κορεατική Φυσική Γεωργία και JADAM. Διάβασα για το JLF (ακόμα ένα άλλο δυστυχώς άβολο αρκτικόλεξο που τρομάζει τόσους πολλούς από τους μυημένους μακριά από το KNF και το JADAM) και έφτιαξα μερικά χρησιμοποιώντας τσουκνίδες. Ακριβώς όπως αυτός ο παλιός κουβάς με τσάι comfrey, η δυσοσμία ήταν πολύ άσχημη. Ωστόσο, χάρηκα με τα αποτελέσματα: όταν εφαρμόστηκαν σε σειρές νεαρών μοσχευμάτων, τα φύλλα τους έγιναν γυαλιστερά και ζωντανά! Η βρώμα άξιζε τον κόπο!

Αλλά ήταν ενώ διάβαζα το βιβλίο, Όταν μιλάνε τα ζιζάνια από τον Jay McCaman, ότι μερικά φαινομενικά ασύνδετα κομμάτια μπήκαν όμορφα στο μυαλό μου. Το JLF έγινε „Weed Juice“ και παρασύρθηκα αρκετά μαζί του. Για να εξηγήσω το γιατί, θα πρέπει πρώτα να σας πω Ο Κανόνας της Επιστροφής.

Για αρχή, ας αφιερώσουμε λίγο χρόνο για να αναγνωρίσουμε επισήμως ότι όλη αυτή η μοντέρνα ομιλία για την «αναγεννητική γεωργία» στην οποία βυθιζόμαστε σήμερα δεν είναι νέα ή πρωτοποριακή. Κρίσιμο και σημαντικό, ναι. Όχι όμως καινούργιο! Οι συζητήσεις για τη φυσική εξισορρόπηση του εδάφους και του οικοσυστήματος σε επίπεδο εκμετάλλευσης μέσω ενός συστήματος κλειστού βρόχου υπάρχουν εδώ και πολλές δεκαετίες. Υπάρχουν πολλά που μπορείτε να μάθετε από παλαιότερα βιβλία, εάν είστε διατεθειμένοι να αφιερώσετε λίγο χρόνο για να σκάψετε και να τα βρείτε. Για ένα, στις δεκαετίες του 1940 και του 50, Ο Δρ Α.Σ. Ουίλιαμ Άλμπρεχτ έγραφε εκτενώς για το θέμα της υγείας του εδάφους και της βιολογίας, συσπειρώνοντας τον «εκσυγχρονισμό» της αμερικανικής γεωργίας και τη χρήση των τότε νέων συνθετικών λιπασμάτων και μεγάλων μηχανημάτων. Αν τον είχαν ακούσει τότε περισσότεροι αγρότες!

Δεν είμαι σίγουρος αν ήταν ο Δρ Άλμπρεχτ ή κάποιος από τους συγχρόνους του (πιθανόν Λαίδη Ιβ Μπαλφούρ – ναι αγρότισσα!!) που αρχικά επινόησε τη φράση «Νόμος της Επιστροφής». [I’ve since bastardized it in my own mind to refer to it as the Rule of Return because the writer in me likes alliteration.] Εν ολίγοις, η φύση απαιτεί ότι ό,τι αφαιρείται από ένα εδαφικό οικοσύστημα πρέπει να επιστραφεί σε αυτό για να συνεχίσει το έδαφος με ισορροπημένο και υγιή τρόπο.

Είναι απολύτως λογικό όταν σκέφτεστε την απλή (και όμως όμορφα σύνθετη) λειτουργία ενός ώριμου φυλλοβόλου δέντρου. Το δέντρο τραβάει θρεπτικά συστατικά από το έδαφος όλη την άνοιξη και το καλοκαίρι για να αναπτύξει φύλλα που του επιτρέπουν να ευημερήσει. Στη συνέχεια, το φθινόπωρο, τα φύλλα πέφτουν στο έδαφος για να επιστρέψουν τα θρεπτικά συστατικά στο έδαφος και τη ζωή σε αυτό. Την επόμενη άνοιξη το δέντρο έχει πρόσβαση σε αυτά τα επεξεργασμένα μέταλλα και θρεπτικά συστατικά για να τεντώσει ακόμη περισσότερο τα άκρα του. Και έτσι ο κύκλος συνεχίζεται αβίαστα φαίνεται. Ή τουλάχιστον μέχρι να αποφασίσει κάποιος ανόητος άνθρωπος ότι δεν του αρέσουν τα φύλλα στο γρασίδι του και να προσλάβει μια ομάδα φυσητήρων φύλλων που κρατούν τοπιογράφους για να σκουπίσουν τα φύλλα και να τα απομακρύνουν. Grr.

Ως αγρότες, ό,τι αφαιρούμε από τη γη πρέπει να επιστραφεί στη γη με κάποιο τρόπο. Αυτός είναι ο χρυσός κανόνας της επιστροφής. Δεν μπορεί να σπάσει ή να αγνοηθεί χωρίς συνέπειες. Αλλά πολύ συχνά, εμείς οι αγρότες δεν κάνουμε αρκετά χρήματα πίσω. Ειδικά οι αγρότες λουλουδιών που αφαιρούν τεράστιες ποσότητες φυτικής βιομάζας από το αγρόκτημα με κάθε φορτίο ανθοφορίας. Ξέρω ότι έφταιξα γι‘ αυτό περισσότερο από όσο με ενδιαφέρει να παραδεχτώ.

Καθώς σκεφτόμουν τον Κανόνα της Επιστροφής, διάβαζα επίσης το βιβλίο του Jay McCaman, όλα σχετικά με το τι μπορούν να μας πουν τα ζιζάνια για τα χωράφια μας. Ενώ η ομιλία του μπορεί να είναι μάλλον ασύνδετη από καιρούς, φέρνει στο προσκήνιο των αναγνωστών την ιδέα ότι τα ζιζάνια δεν είναι «κακοί», αλλά μάλλον το φυλαχτό της εξισορρόπησης του εδάφους. Με τα ριζικά τους συστήματα να φτάνουν στο υπέδαφος, τα ζιζάνια εξορύσσουν τα ανόργανα άλατα που χρειάζονται για να επαναφέρουν το κουρασμένο φυτικό έδαφος σε ισορροπία ξανά. Για παράδειγμα, όταν ένα έδαφος έχει χαμηλή περιεκτικότητα σε ασβέστιο, το καβουρμά, η οξαλίδα και το ρεβίθιο θα πολλαπλασιαστούν, σε μια αποστολή να φέρουν αυτό το ασβέστιο από βαθιά και να το κάνουν διαθέσιμο στον τροφικό ιστό του εδάφους κοντά στην επιφάνεια. Μόλις ολοκληρωθεί η αποστολή τους να φέρουν το ασβέστιο σε ισορροπία (συνήθως μετά από μια χούφτα γενιών που μεγαλώνουν, πεθαίνουν και αποσυντίθενται στη θέση τους), αυτοί οι τύποι ζιζανίων θα εξαλειφθούν, δίνοντας τον δρόμο για το επόμενο σύνολο ειδών που θα κυριαρχήσει.

Αλλά αν εμείς, ως αγρότες και κηπουροί, μαζεύουμε τα ζιζάνια και τα απομακρύνουμε, αρνούμαστε τον Κανόνα της Επιστροφής. Ναι, θα μπορούσαμε να συμπληρώσουμε με μια άλλη τροποποίηση που αγοράζουμε και έχουμε στείλει στο αγρόκτημα για να την απλώσουμε μεταξύ των αναδιπλώσεων κρεβατιού. Αλλά γιατί να τα κάνουμε όλα αυτά όταν η Φύση έχει κάνει ήδη τη μισή δουλειά για εμάς και θέλει απλώς να ολοκληρώσει αυτόν τον κύκλο εξισορρόπησης ορυκτών όπως προορίζεται;

«Λοιπόν, Τζένι, δεν μπορείς να σταματήσεις το ξεχορτάριασμα και να αφήσεις το μέρος να πάει στο διάολο σε ένα καλάθι!» Πιστέψτε με, ξέρω ότι δεν μπορείτε να παραλείψετε το επίπονο έργο του βοτανίσματος. Αλλά τι θα γινόταν αν μπορούσατε να αναστρέψετε το σενάριο σε αυτήν την αγγαρεία και να θεωρήσετε ότι είναι ένα είδος συγκομιδής; Συγκομιδή θρεπτικών συστατικών! Τώρα θα λατρέψετε τα ζιζάνια σας! Και ίσως ακόμη και να λαχταράτε τους γείτονές σας, αν έχουν τσουκνίδες, αχυρόκοκκοι ή κουφέτα που φυτρώνουν άγρια.


Συλλέξτε τσουκνίδες για να φτιάξετε χυμό ζιζανίων ή τσάι τσουκνίδας που είναι μια εύκολη σπιτική αναγεννητική εισροή στο αγρόκτημα ή στον κήπο σας.

Η διαδικασία είναι πάρα πολύ εύκολη! Ζυμώνοντας τα ζιζάνια στο νερό της βροχής για να φτιάξετε χυμό ζιζανίων, θα μπορείτε να εξάγετε όλα εκείνα τα μέταλλα που εξόρυζαν τα ζιζάνια και να τα βάλετε ξανά στο έδαφος της φάρμας σας μέσω άρδευσης ή βροχής, τροφοδοτώντας τελικά τις καλλιέργειές σας, εξισορροπώντας το έδαφος και μειώνοντας το μέλλον ανάπτυξη ζιζανίων. Ο Κανόνας της Επιστροφής τηρείται και η δουλειά του αγρότη γίνεται λίγο πιο εύκολη και πιο ευχάριστη. Win-win! Α, και είναι δωρεάν! Win-win-win!!

Ξεκινήστε κάνοντας παρτίδες πέντε γαλονιών όπως περιγράφεται παρακάτω στη συνταγή. Μόλις μπείτε στο swing του, σκεφτείτε να κλιμακώσετε! Αυτό θα φαίνεται διαφορετικό σε κάθε φάρμα. Στο δικό μου, έχω εγκαταστήσει ένα σύστημα λεκάνης απορροής από τον αχυρώνα μου, με αποκορύφωμα μια δεξαμενή 750 γαλονιών, οπότε έχω άφθονο βρόχινο νερό για την παρασκευή χυμού ζιζανίων και για τις άλλες σπιτικές αναγεννητικές εισροές και τροφές φυλλώματος που φτιάχνω. Αυτή την άνοιξη θα εγκαταστήσω επίσης μια σειρά από βαρέλια 55 γαλονιών δίπλα στη δεξαμενή βροχής όπου θα ζυμώσω τον χυμό ζιζανίων σε μεγαλύτερη κλίμακα που στη συνέχεια θα αντληθεί μέσω του συστήματος στάγδην άρδευσης μου. Είμαι τόσο ενθουσιασμένος!

ΥΓ – Δεν θα σου πω ψέματα. Αυτό εξακολουθεί να είναι μια πολύ δυσοσμία εισαγωγή, αλλά κάπως πιο ανεκτή όταν σκέφτεστε τον Κανόνα της Επιστροφής. Ή τουλάχιστον έτσι νομίζω!

ΧΥΜΟΣ ΖΙΖΑΝΙΩΝ (γνωστός και ως JLF)

Στόχος: Για την εξαγωγή των ορυκτών από το φυτικό υλικό μέσω μιας μακροχρόνιας διαδικασίας ζύμωσης. Λίγη βιολογία περιλαμβάνεται επίσης πιθανότατα με το τελικό προϊόν, αλλά αυτή η εισροή αφορά κυρίως τα θρεπτικά συστατικά (σε αντίθεση με το τσάι με μούχλα φύλλων, που αφορά κυρίως την ενίσχυση της βιολογίας στο έδαφος).

Οποιοσδήποτε τύπος ζιζανίων ή καλλιεργειών (δηλαδή, οι κορυφές της ντάλιας όταν τις τσιμπήσετε προς τα πίσω) θα λειτουργήσει εδώ, αλλά θα σας παροτρύνω να αναζητήσετε το αγρόκτημά σας για τα πιο συνηθισμένα ζιζάνια σας και να κάνετε μια λίστα απογραφής των κορυφαίων 5 σας και στη συνέχεια να εστιάσετε για την παρασκευή παρτίδων χυμού ζιζανίων ειδικά για αυτά και τη συνειδητή χρήση του υγρού που προκύπτει γύρω από τις ίδιες περιοχές όπου αυτά τα ζιζάνια έχουν αποδειχθεί ότι αποτελούν πρόβλημα. Παρατηρήστε τι συμβαίνει!

Συστατικά

Ένας μεγάλος σωρός από φρεσκοκομμένα ζιζάνια

Νερό της βροχής (το νερό πηγάδις μπορεί επίσης να λειτουργήσει, αλλά δεν χρησιμοποιείται επεξεργασμένο δημοτικό νερό)

Μια χούφτα μούχλα φύλλων που μαζεύτηκε πρόσφατα κάτω από ένα υγιές δέντρο

Εργαλεία

Κάδος 5 γαλονιών

Ύφασμα τυριού και/ή κομμάτι σανίδας*

Κάτι για να ονομάσουμε τον κάδο

Να κάνω:

Διώξτε όλη τη βρωμιά από τις ρίζες των ζιζανίων. Μπορείτε επίσης να κόψετε/τραβήξετε ρίζες από τις κορυφές των φυτών, αν αυτό είναι ευκολότερο.

Δουλεύοντας μόνο με τα πράσινα υλικά (χωρίς βρωμιά), ψιλοκόψτε τα ζιζάνια/φυτικό υλικό με ψαλίδι (ή χρησιμοποιήστε ένα χλοοκοπτικό ώθησης σάπιαστρωσης εάν χειρίζεστε μεγάλους όγκους). Τοποθετήστε τα ψιλοκομμένα φυτικά υπολείμματα στον κάδο, γεμίζοντάς τον περίπου τα τρία τέταρτα της διαδρομής του όταν τον γεμίσετε.

Προσθέστε νερό για να καλύψει πλήρως το φυτικό υλικό, γεμίζοντας σχεδόν μέχρι την κορυφή του κάδου.

Ρίξτε τη φόρμα φύλλου πάνω από την επιφάνεια του νερού στον κάδο. Μην το ανακατεύετε. απλά αφήστε το να επιπλέει στην κορυφή. Το καλούπι των φύλλων προσθέτει κάποια βιολογία στο μείγμα που θα βοηθήσει στην ταχύτερη αποσύνθεση των υπολειμμάτων.

Σκεπάζουμε τον κουβά με την τυρόπανο και τη σανίδα. Επισημάνετε τον κάδο με την ημερομηνία και το περιεχόμενο, ώστε να θυμάστε σε αρκετούς μήνες από τώρα τι ακριβώς υπήρχε εκεί!

Τοποθετήστε τον κάδο σε μέρος μακριά από ήλιο και βροχή, αλλά ιδανικά όχι μέσα σε ένα κτίριο όπου θα βρίσκεστε συχνά κοντά του. Το περιεχόμενο θα βρωμάει, οπότε θέλετε άφθονη ροή αέρα! Χρησιμοποιώ την πίσω βεράντα από τον αχυρώνα μου κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού και στη συνέχεια φέρνω τους υπόλοιπους κουβάδες μέσα για το χειμώνα, ώστε να μην παγώσουν.


Εύκολη σπιτική αναγεννητική είσοδος

Αφήστε το περιεχόμενο να καθίσει για αρκετούς μήνες, ανακατεύοντας περιστασιακά με ένα ραβδί. Κρατήστε τη μύτη σας όταν ανακατεύετε! Όταν ο κάδος δεν ανακατεύεται ενεργά, δεν μυρίζει πολύ άσχημα εκτός κι αν τον πλησιάσετε. Θέλετε να διαλυθεί πλήρως το φυτικό υλικό. Συνήθως οι παρτίδες μου χρειάζονται περίπου δύο μήνες κατά τη διάρκεια του θερμότερου καιρού και τέσσερις μήνες κατά τους ψυχρότερους μήνες. Το να το αφήνω να καθίσει για έναν ολόκληρο χρόνο είναι προφανώς ιδανικό, αλλά ποτέ δεν μπόρεσα να κρατήσω τόσο πολύ πριν ήθελα να χρησιμοποιήσω το δικό μου. Μπορείτε πραγματικά να αρχίσετε να το χρησιμοποιείτε μετά από λίγες μόνο εβδομάδες, αλλά δεν θα μεγιστοποιήσετε την περιεκτικότητα σε ανόργανα άλατα εάν το χρησιμοποιήσετε πριν διαλυθεί πλήρως το φυτικό υλικό.

*Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε ένα κατάλληλο καπάκι για τον κάδο και να τον σφραγίσετε εντελώς. Στο JADAM, συνιστάται στην πραγματικότητα να σφραγίζεται το δοχείο που περιέχει το JLF επειδή ο αέρας δεν είναι επιθυμητός για ζύμωση. Προσωπικά βρήκα σφραγισμένους κάδους πολύ βρωμισμένους για να τους χειριστεί το στομάχι μου. Αφήνοντας αέρα να μπει σε όλη τη διαδικασία ζύμωσης, φαίνεται να υπάρχει λίγο λιγότερη δυσοσμία. Αλλά αν δεν έχετε άλλη επιλογή από το να κρατήσετε αυτούς τους κάδους σε μια κλειστή περιοχή, πιθανότατα θα θέλετε να τους σφραγίσετε και να εργαστείτε μόνο με το τελικό περιεχόμενο σε εξωτερικούς χώρους. Για να δείτε όλα αυτά, ρίξτε μια ματιά στο διασκεδαστικό βίντεο του Tony και της Denise στο κανάλι του Bare Mountain Farm στο YouTube.

Χρησιμοποιώ:

Για να το χρησιμοποιήσω ως υγρό χώματος, προσθέτω περίπου 1 φλιτζάνι χυμό ζιζανίων σε κάθε γαλόνι νερού. Ο συνιστώμενος ρυθμός αραίωσης ποικίλλει από πηγή σε πηγή στα υλικά αναφοράς: Το Fowler’s Garden Anywhere δεν συνιστά καθόλου την αραίωση του τσαγιού comfrey. Ο Nigel Palmer συνιστά ρυθμό αραίωσης 1:20 στο βιβλίο του The Regenerative Grower’s Guide to Garden Amendments (παρεμπιπτόντως αποκαλεί αυτό το Leaf Mold Fermentation). και η ίδια η JADAM συνιστά αναλογία αραίωσης περίπου 1:200 έως 1:500. Υποψιάζομαι ότι το εύρος των συνιστώμενων ρυθμών αραίωσης έχει να κάνει πολύ με το ποιο ζιζάνιο είναι η βάση και το πώς το χώμα σας μπορεί να συγκρατήσει τα θρεπτικά συστατικά (το αμμώδες έδαφος εκπλένει τα θρεπτικά συστατικά και έτσι ο χαμηλός ρυθμός αραίωσης θα ήταν καλύτερος· το βαρύ αργιλώδες έδαφος μπορεί να συγκρατήσει τα θρεπτικά συστατικά. υψηλότερος ρυθμός αραίωσης θα ήταν καλύτερο.

Για να το χρησιμοποιήσω ως διαφυλλική τροφή, χρησιμοποιώ 1 κουταλιά της σούπας χυμό ζιζανίων ανά γαλόνι νερού και εφαρμόστε με ψεκαστήρα σακιδίων πλάτης. Συνήθως χρησιμοποιώ μόνο χυμό ζιζανίων από τσουκνίδες για ψεκασμό φυλλώματος. Μου αρέσει να το συνδυάζω με εκχύλισμα από κέλυφος αυγού, τσάι από μούχλα φύλλων, φύκια και γαλάκτωμα ψαριού ως θρεπτικό και διεγερτικό βιολογίας για νεαρές μεταμοσχεύσεις.

Ελπίζω ότι αυτή η σύντομη σειρά σχετικά με τις εύκολες σπιτικές αναγεννητικές εισροές για τη φάρμα σας βοήθησε να γίνουν οι πρακτικές των KNF και JADAM λίγο πιο προσιτές. Η λίπανση των καλλιεργειών σας και η ισορροπία του εδάφους σας δεν χρειάζεται να κοστίσει πολλά χρήματα. Αυτό που χρειάζεστε μπορεί κάλλιστα να είναι ήδη διαθέσιμο στη φάρμα σας και διαφορετικά να είναι κάτι που απλά θα πετάξετε έξω. Ας ελπίσουμε ότι το Weed Juice θα σας δώσει μια εντελώς νέα εκτίμηση για τους μεταλλωρύχους της Nature!


Ο χυμός ζιζανίων ή το JLF είναι μια εύκολη σπιτική τροφή για το αγρόκτημά σας.