Εύκολες σπιτικές εισροές για το αγρόκτημά σας: Τσάι με μούχλα φύλλων

Εύκολες σπιτικές εισροές για το αγρόκτημά σας: Τσάι με μούχλα φύλλων

Oktober 22, 2022 0 Von admin


Love n Fresh Flowers Farm in Philadelphia Regenerative Farming Practices


Εύκολες σπιτικές αναγεννητικές εισροές για το αγρόκτημά σας: Τσάι με μούχλα φύλλων

Από την έναρξη του Το podcast No-Till Flowers, Συνεχίζω να ακούω από τους ακροατές για το πώς η εκπομπή τους βοηθά να νιώθουν λιγότερο εκφοβισμένοι από τις ιδέες της αναγεννητικής γεωργίας. Κάθε νέο επεισόδιο φαίνεται να εξηγεί ένα άλλο κομμάτι του παζλ καταρρίπτοντας ένα μεγάλο τρομακτικό σύστημα σε εύπεπτες μπουκιές. Θυμάμαι ότι ένιωθα αρκετά συγκλονισμένος από όλα τα «πράγματα» της αναγεννητικής γεωργίας που προέκυψαν όταν άρχισα να αμφιβάλλω για τις συμβατικές προσεγγίσεις ag.

Και μόνο η ιδέα να μην ξαναπεράσω το τρακτέρ και το γεωργοπωλείο μου από τα κρεβάτια φύτευσης σχεδόν μου έσκασε το κεφάλι. Αλλά μόλις βολεύτηκα με αυτή την ιδέα και είδα ότι η μη-μέχρι καλλιέργεια όντως λειτούργησε, πέτυχα ένα άλλο μεγάλο εμπόδιο όταν ήρθε να γυρίσω την πλάτη μου στις εμπορικά παραγόμενες «εισροές» (λιπάσματα, φυτοφάρμακα, μυκητοκτόνα κ.λπ.). Θυμάμαι ότι πρώτα διάβασα για αυτή τη ριζοσπαστική ιδέα στο βιβλίο Βρωμιά στο έδαφος από τον Gabe Brown. Έγραψε για το πώς είχε σταματήσει να χρησιμοποιεί λιπάσματα στο αγρόκτημα/το ράντσο του πριν από χρόνια (ή ήταν αυτό ή χρεοκόπησε!) και το έδαφος έγινε όλο και καλύτερο από τότε. Αυτό είναι απολύτως αντίθετο με όλα όσα διδάσκεται κάθε παραδοσιακά μορφωμένος αγρότης. Το μυαλό στροβιλίζεται σε σύγχυση, αμέσως μετά το βιβλίο του Gabe, άρχισα να διαβάζω για την Κορεατική Φυσική Γεωργία (KNF) και μια άλλη παραλλαγή αυτού που ονομάζεται JADAM. Η βασική προϋπόθεση και των δύο είναι ότι ένας αγρότης μπορεί –και πρέπει– να βασίζεται στο δικό του τοπικό οικοσύστημα για να παράγει μόνος του ορυκτές και βιολογικές εισροές για τα εδάφη και τις καλλιέργειες της φάρμας του. Όροι όπως „κλείσιμο του βρόχου“, „μηδενική σπατάλη“ και „κούνια στον τάφο“ υποδηλώνουν αυτό ακριβώς το ίδιο μάντρα.

Αλλά γιατί να κάνετε όλη αυτή την επιπλέον δουλειά όταν μπορείτε απλώς να αγοράσετε σακούλες αζώτου ή ένα σκευασμένο σπρέι για να εξαφανίσετε οτιδήποτε ταλαιπωρεί την καλλιέργεια σας; Πρώτον, η αγορά των εισροών σας είναι ένα πρόσθετο κόστος στην παραγωγή. Πολλοί αγρότες ξοδεύουν τεράστια χρηματικά ποσά για την αγορά λιπασμάτων, φυτοφαρμάκων, μυκητοκτόνων και άλλων εισροών κάθε καλλιεργητική περίοδο. Αντίθετα, μπορείτε να κάνετε τις δικές σας εισροές για πένες ανά εφαρμογή. Δεύτερον, φτιάχνοντας το δικό σας, είστε αυτοδύναμοι. απαλλαγμένο από ένα σύστημα που εξαρτάται από το Big Ag και τη διαρκή εμπορευματοποίηση που ζητά από τους αγρότες να συνεχίσουν να ξοδεύουν περισσότερα χρήματα για νεότερα και μεγαλύτερα προϊόντα. Τρίτον (και πιο σημαντικό για μένα), χρησιμοποιώντας δομικά στοιχεία από το τοπικό οικοσύστημα, μπορείτε να δημιουργήσετε εισροές στο αγρόκτημα που συμβαδίζουν με τη φυσική βιολογία της φάρμας σας. Αντί να μεταφέρετε κάτι από όλη τη χώρα ή ακόμα και από την υδρόγειο, το οποίο είναι για όλες τις προθέσεις και σκοπούς ξένο προς την οικολογία της φάρμας σας, θα χρησιμοποιείτε αντ‘ αυτού αυτό που υπάρχει φυσικά στο χώρο.

Είναι αυτό το τελευταίο σημείο που ευθυγραμμίζει τόσο στενά τη δημιουργία των δικών σας εισροών KNF με το ευρύτερο πεδίο της «αναγεννητικής γεωργίας». Για να θεραπεύσουμε το κατεστραμμένο έδαφος, να αναζωογονήσουμε τη ζωή και να ενισχύσουμε την έμφυτη ικανότητα του εδάφους να δεσμεύει άνθρακα, έπρεπε καλύτερα να το κάνουμε αυτό με αυτό που ήθελε η φύση, αντί να ρίχνουμε πολλά ξένα υλικά στη γη. Απλώς έχει νόημα όταν το σκέφτεσαι.

Σε μια προσπάθεια να βοηθήσω οποιονδήποτε αισθάνεται μπερδεμένο ή εκφοβισμένο κάνοντας τις δικές του εισροές στο αγρόκτημα – στυλ a la KNF – ήθελα να δημιουργήσω μια σειρά ιστολογίων τριών μερών με συνταγές για τρεις εύκολες στην παρασκευή και εξαιρετικά αποτελεσματικές σπιτικές αναγεννητικές εισροές που χρησιμοποιώ τακτικά στο δικό μου αγρόκτημα. Θα ξεκινήσουμε εδώ με το Leaf Mold Tea, το αγαπημένο μου!


Παρασκευή τσαγιού ή JMS από μούχλα

ΤΣΑΓΙ ΜΟΥΧΑΛΙΩΝ ΦΥΛΛΩΝ

Επίσης γνωστό στο JADAM Microbial Solution (JMS) ή στο Leaf Mold Biology

Στόχος: Για να συγκεντρώσετε την άφθονη μικροβιολογία ενός υγιούς γειτονικού δασικού εδάφους, πολλαπλασιάστε το και απλώστε το γύρω από το αγρόκτημα ή τον κήπο σας για να αυξήσετε τον ιστό του εδάφους εκεί.

Αυτή είναι η συμβολή στην οποία βασίζομαι περισσότερο για να φέρω τη βιολογία στα κουρασμένα εδάφη μου. Οπουδήποτε μπορεί να υπάρχει συμπύκνωση στο αγρόκτημά σας ή εάν ένα συγκεκριμένο κρεβάτι φύτευσης είναι επιρρεπές σε ασθένειες των ριζών σε βαριά υγρά εδάφη, δοκιμάστε ένα ποτό με τσάι από μούχλα φύλλων. Μπορεί να κάνει τη διαφορά αρκετά γρήγορα παρουσιάζοντας αυτό που μου αρέσει να οραματίζομαι ως ένα κοπάδι μικροσκοπικών Pac-Mans που αγωνίζονται γύρω από το έδαφος, καταβροχθίζουν κακές αγορές και φτιάχνουν σήραγγες για τον αέρα.

Η „μούχλα φύλλων“ είναι το σκουρόχρωμο αργιλώδες υλικό που βρίσκεται στο δάσος όταν βουρτσίζετε στην άκρη τα πρόσφατα πεσμένα φύλλα. Συχνά μπορεί να μοιάζει με χυτά σκουληκιών. Σε ένα υγιές δάσος, θα πρέπει να υπάρχουν αρκετές ίντσες αυτού του «μαύρου χρυσού» προτού μπορέσετε να φτάσετε στο γηγενές έδαφος από κάτω. Χρησιμοποιήστε το χέρι σας για να βάλετε λίγο σε μια πλαστική σακούλα που σφραγίζεται ενώ βρίσκεστε σε μια πεζοπορία. Ευχαριστώ το δάσος για το δώρο του. Αντιμετωπίστε το με ευλάβεια. Αυτό το καλούπι φύλλων περιέχει δισεκατομμύρια ζωές που τώρα ζητάτε να έρθουν μαζί σας για να βοηθήσετε το αγρόκτημά σας να ευδοκιμήσει.

Το τσάι με μούχλα φύλλων πρέπει να παρασκευάζεται όταν οι νυχτερινές θερμοκρασίες είναι πάνω από 40 F. Η βιολογία ενσωματώνεται στο τσάι καλύτερα σε θερμοκρασία περίπου 70-75F. Εξαιτίας αυτού, συνήθως φτιάχνω και εφαρμόζω Leaf Mold Tea στα τέλη της άνοιξης, το καλοκαίρι και τις αρχές του φθινοπώρου. Αλλά το έφτιαξα στο στεφάνι μου αυτόν τον χειμώνα, χρησιμοποιώντας ένα χαλάκι θερμότητας σπόρων κάτω από τον κουβά και κουβέρτα παγετού Agribon 19 ντυμένη χαλαρά πάνω από τον κάδο για να δημιουργήσω μια ωραία τσέπη θερμότητας. Αναπτύχθηκε πολύ αργά σε αυτή τη θερμοκρασία, αλλά εξακολουθούσε να λειτουργεί.


Συστατικά για την παρασκευή τσαγιού ή JMS από μούχλα φύλλων

Συστατικά

1 φλιτζάνι χώμα από μούχλα

1 μέτρια (σκεφτείτε σε μέγεθος λεμονιού) βιολογική λευκή ή κόκκινη πατάτα, βρασμένη

1 κουταλιά της σούπας ψιλό θαλασσινό αλάτι

4 γαλόνια βρόχινου νερού ή νερό από τη βρύση που έχει μείνει να καθίσει για 24 ώρες πριν*

Εργαλεία

Κάδος 5 γαλονιών

2 σακουλάκια από λεπτό πλέγμα από ύφασμα τυριού ή παρόμοιο (μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και παλιές κάλτσες σε μια πρέζα)

2 μικρά βράχια

Σύρμα ανθοπωλείου ή παρόμοιο

Φαρδιά ξύλινη σανίδα ή στιβαρό κομμάτι χαρτόνι αρκετά μεγάλο ώστε να καλύπτει τον κουβά

Να κάνω:

Τοποθετήστε το χώμα από τη μούχλα σε μια από τις διχτυωτές σακούλες μαζί με έναν από τους μικρούς βράχους. Στο άλλο διχτυωτό σακουλάκι, τοποθετείτε τη βραστή πατάτα και το άλλο μικρό βράχο.

Δουλεύοντας κοντά στο σημείο που θα θέλετε να χρησιμοποιήσετε τελικά το τσάι με μούχλα φύλλων, βάλτε 4 γαλόνια βρόχινου νερού (ή νερό βρύσης που έχει καθίσει όλη τη νύχτα) στον κάδο. Περάστε το σύρμα του ανθοπωλείου στην κορυφή του κάδου, από τη μια πλευρά στην άλλη, στερεώνοντάς το σταθερά, ώστε να δημιουργήσει μια στιβαρή «λωρίδα ρούχων» από την οποία θα αιωρήσετε τις διχτυωτές σακούλες σας στο νερό χωρίς να τις αφήσετε να βυθιστούν στο κάτω μέρος.

Προσθέστε το θαλασσινό αλάτι στο νερό και ανακατέψτε το για να διαλυθεί. Τώρα στερεώστε τις διχτυωτές σακούλες στη συρμάτινη «λωρίδα ρούχων» στο επάνω μέρος του κάδου, βεβαιωθείτε ότι θα παραμείνουν κρεμασμένες στο νερό περίπου στη μέση του κουβά. Μπορεί να θέλετε να χρησιμοποιήσετε μια καρφίτσα για ρούχα, επιπλέον σύρμα, φερμουάρ ή παρομοίως να στερεώσετε τις διχτυωτές σακούλες στο σύρμα, εάν δεν θέλουν να μείνουν στη θέση τους.


Εύκολες σπιτικές αναγεννητικές εισροές για το αγρόκτημά σας: Παρασκευή τσαγιού ή JMS από μούχλα

Μόλις οι διχτυωτές σακούλες μπουν στο νερό, πάρτε τη σακούλα που περιέχει την πατάτα στα χέρια σας (κρατώντας την κάτω από το νερό ακίνητη) και σπάστε την έτσι ώστε το νερό να γίνει θολό με το άμυλο πατάτας. Αυτή είναι τροφή για τα μικρόβια ώστε να μπορούν να πολλαπλασιαστούν! Στη συνέχεια, κάντε ελαφρύ μασάζ στη τσάντα με τη φόρμα των φύλλων μέχρι το νερό να γίνει καφέ, διασφαλίζοντας ότι το νερό εισχωρεί καλά στη φόρμα των φύλλων.

Τοποθετήστε την ξύλινη σανίδα ή το χαρτόνι πάνω από το στόμιο του κάδου για να αποφύγετε τη βροχή ή τυχόν επιδρομικά ζώα. Ίσως βάλετε και έναν βράχο στην κορυφή για να είστε ασφαλείς. Αλλά μην σφραγίζετε τον κουβά! Το μείγμα μέσα θέλει άφθονο αέρα καθώς είναι γεμάτο ζωή!

Ελέγχετε τον κάδο κάθε μέρα. Η διαδικασία μπορεί να διαρκέσει οπουδήποτε από 2-6 ημέρες σύμφωνα με την εμπειρία μου, αλλά ποικίλλει σημαντικά ανάλογα με τη θερμοκρασία του αέρα. Σε πιο ζεστό καιρό, η διαδικασία προχωρά γρήγορα. Σε κρύο καιρό, κινείται πιο αργά. Επομένως, είναι καλύτερο να το παρακολουθείτε προσεκτικά. Αυτό που ψάχνετε είναι ένας λεπτός αφρός από λεπτές φυσαλίδες για να αναπτυχθεί στην επιφάνεια του νερού. Ο αφρός θα ξεκινήσει σε μικρά κομμάτια αλλά τελικά θα απλωθεί για να καλύψει ολόκληρη την επιφάνεια. Όταν ο αφρός φτάσει στις εξωτερικές άκρες του κάδου, το τσάι από μούχλα των φύλλων σας είναι έτοιμο. Χρησιμοποιήστε το αμέσως αφού οι φυσαλίδες καλύψουν πλήρως την επιφάνεια γιατί η βιολογία θα αρχίσει να πεθαίνει από εκείνο το σημείο και μετά. Δεν μπορείτε να αποθηκεύσετε Leaf Mold Tea!


Παρασκευή τσαγιού ή JMS από μούχλα

Οι φυσαλίδες μόλις αρχίζουν να σχηματίζονται. Θα είναι πιο ομοιόμορφα και πυκνά συμπιεσμένα στην αιχμή της βιολογίας.

Για να το χρησιμοποιήσετε, αφαιρέστε τις διχτυωτές σακούλες. Χρησιμοποιήστε ένα ραβδί για να ανακατέψετε το περιεχόμενο του κάδου για λίγο, ώστε η βιολογία να κατανέμεται ομοιόμορφα σε αυτόν. Μου αρέσει να χρησιμοποιώ ποτιστήρια για να εφαρμόσω στη συνέχεια το τσάι από μούχλα στο χώμα.

Για ένα ποτιστήρι δύο γαλονιών, προσθέτω μια πίντα τσαγιού από μούχλα και στη συνέχεια γεμίζω το κουτί μέχρι το υπόλοιπο με σκέτο νερό. Μπορείτε να αραιώσετε το τσάι περισσότερο ή λιγότερο όπως θέλετε. Μου αρέσει να εφαρμόζω το ποτό τσαγιού σε ήδη υγρό έδαφος, έτσι είτε μετά από βροχή είτε σε φρεσκοποτισμένα κρεβάτια.

Χρησιμοποιήστε το ποτιστήρι για να εμποτίσετε το έδαφος οπουδήποτε θέλετε να προσθέσετε περισσότερη βιολογία, να καταπολεμήσετε τη συμπίεση, να βελτιώσετε την αποστράγγιση ή να αντιμετωπίσετε προβλήματα σήψης των ριζών. Το τσάι με μούχλα φύλλων είναι επίσης μια εξαιρετική συμβολή για τον υστερόσωμο σωρό κομπόστ σας, εάν θέλετε να το αναδεύσετε πιο γρήγορα. Χρησιμοποιώ το Leaf Mold Tea μια-δυο φορές το χρόνο στα σπίτια μου, ειδικά για να διατηρήσω τη ζωή του εδάφους να βουίζει εκεί και να σπάσει τη μακροχρόνια συμπίεση. Μου αρέσει επίσης να το εφαρμόζω στα πολυετή κρεβάτια ντάλιας μου την άνοιξη ή το φθινόπωρο, ώστε τα μικρόβια να μπορούν να εργαστούν στα υπολείμματα σάπιας φύλλα και να βοηθήσουν να χαλαρώσει το χώμα που έχει εγκατασταθεί γύρω από τους κόνδυλους κατά τη διάρκεια των εποχών.

Το τσάι με μούχλα φύλλων μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί ως διαφυλλική εφαρμογή για την καταπολέμηση παθογόνων παραγόντων. Δεν το έχω κάνει προσωπικά, αλλά αναφέρεται σε πολλά βιβλία αναφοράς.

*Σημείωση: Εάν χρησιμοποιείτε δημοτικό νερό, θα πρέπει να βεβαιωθείτε ότι έχετε τραβήξει αρκετό νερό σε κουβάδες 24 ώρες νωρίτερα για να αφήσετε να απελευθερώσει οποιοδήποτε χλώριο που θα μπορούσε να βλάψει τη βιολογία του τσαγιού από τη μούχλα των φύλλων. Αυτό περιλαμβάνει το νερό που θα χρησιμοποιήσετε στα ποτιστήρια για το ποτάκι.

Εάν είστε περισσότερο οπτικός μαθητής, πηγαίνετε να ελέγξετε έξω αυτό το βίντεο από την Bare Mountain Farm σχετικά με την κατασκευή JMS (που είναι αυτό που αποκαλώ Leaf Mold Tea). Ο Τόνι το κάνει λίγο διαφορετικά από εμένα, αλλά είναι η ίδια ιδέα και είναι υπέροχος στο να εξηγεί τη διαδικασία.

Στη συνέχεια θα ακολουθήσει μια ανάρτηση σχετικά με την παραγωγή υδατοδιαλυτού ασβεστίου (WCA), το οποίο είναι εξαιρετικά αποτελεσματικό αυτή την εποχή του χρόνου, βοηθώντας τα δροσερά λουλούδια της εποχής, όπως οι ανεμώνες και το ranunculus, να έχουν δυνατούς, στιβαρούς μίσχους καθώς ανθίζουν πλήρως αυτή την άνοιξη.