Εύκολη σπιτική εισαγωγή για τη φάρμα λουλουδιών σας: Εκχύλισμα κελύφους αυγού ή WCA

Εύκολη σπιτική εισαγωγή για τη φάρμα λουλουδιών σας: Εκχύλισμα κελύφους αυγού ή WCA

Oktober 22, 2022 0 Von admin


Συστατικά για να φτιάξετε εκχύλισμα από κέλυφος αυγού ή WCA για φυσική προσθήκη ασβεστίου στο έδαφος του ανθοπωλείου σας

Εκχύλισμα από κέλυφος αυγού ή WCA

Την περασμένη εβδομάδα άρχισα μια μικρή σειρά ιστολογίων σχετικά με τις εύκολες σπιτικές αναγεννητικές εισροές για το αγρόκτημά σας, εξηγώντας τι είναι το τσάι με μούχλα από φύλλα – ή «JMS» a la JADAM – καθώς και πώς να το φτιάξετε και να το χρησιμοποιήσετε. Το τσάι από μούχλα φύλλων είναι εξαιρετικό για την αύξηση της ποσότητας βιολογική ζωή (βακτήρια, πρωτόζωα, μύκητες, κ.λπ.) στο χώμα σας και τελικά βοηθώντας το να χαλαρώσει εάν έχει συμπιεστεί από το όργωμα ή έχει κακή αποστράγγιση. Αυτό είναι που αποκαλούμε „βιοδιεγερτικό“. Αλλά το τσάι από μούχλα των φύλλων δεν προσθέτει καμία θρεπτική ουσία στο χώμα σας (δηλαδή, μέταλλα/λίπασμα).

Σήμερα θέλω να σας παρουσιάσω μια από τις αγαπημένες μου σπιτικές αναγεννητικές εισροές για την προσθήκη ενός ζωτικού ορυκτού θρεπτικού συστατικού στο χώμα σας: το ασβέστιο που εξάγεται από τα κελύφη των αυγών. Αυτή η είσοδος έρχεται κατευθείαν από το Κορεατική Φυσική Γεωργία εγχειρίδιο (KNF), όπου αναφέρεται ως WCA (συντομογραφία για Wατεροδιαλυτό Calcium). Ή, αν δεν σας αρέσει τόσο τα ακρωνύμια (και αγόρι υπάρχουν πολλά ακρωνύμια στον κόσμο του KNF και του JADAM!), μπορείτε απλώς να το ονομάσετε εκχύλισμα από κέλυφος αυγού. Το λατρεύω γιατί είναι ΤΟΣΟ εύκολο και κάνει όλα τα ξοδευμένα τσόφλια αυγών μου να αισθάνονται πραγματικά χρήσιμα (μεγάλο νοικοκυριό που τρώει αυγά εδώ!).

Το ασβέστιο είναι κρίσιμο στον σχηματισμό ισχυρών κυτταρικών τοιχωμάτων στα φυτά καθώς και στη διευκόλυνση της απορρόφησης άλλων μετάλλων και θρεπτικών συστατικών για την εξασφάλιση αντοχής στις ασθένειες και υγιούς ανάπτυξης. Εάν οι καλλιέργειες των λουλουδιών σας δεν έχουν πρόσβαση σε αρκετό διαλυτό ασβέστιο, οι μίσχοι των λουλουδιών σας θα είναι αδύναμοι. Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα αυτού που πολλοί αγρότες λουλουδιών θα γνωρίζουν είναι τα σπασμένα στελέχη στις ανεμώνες, που είναι ένας από τους λόγους που άρχισα να χρησιμοποιώ το εκχύλισμα από κέλυφος αυγού WCA στην πρώτη θέση!


Οι χωρισμένοι μίσχοι σε ανεμώνες στο Love 'n Fresh Flowers στερεώθηκαν εφαρμόζοντας εκχύλισμα από κέλυφος αυγού ή WCA στο έδαφος.

Το ασβέστιο παίζει επίσης κρίσιμο ρόλο στη δομή του εδάφους, βοηθώντας στην απομάκρυνση των σωματιδίων του εδάφους για καλύτερο αερισμό και αποστράγγιση. Θα θέλετε να βεβαιωθείτε ότι κάνετε τακτικές δοκιμές εδάφους (κάνω εδαφοδοκιμές κάθε Αύγουστο στο αγρόκτημά μου), ώστε να μπορείτε να παρακολουθείτε τα επίπεδα ορυκτών. Βεβαιωθείτε ότι το εργαστήριο εδάφους/δοκιμή που θα επιλέξετε θα κάνει ένα πλήρες φάσμα σε μέταλλα, όχι μόνο στα μακροθρεπτικά συστατικά, NPK. Για το ασβέστιο, αναζητήστε περίπου 68% κορεσμό στο χώμα σας. Λίγο περισσότερο ή λίγο λιγότερο δεν προκαλεί ανησυχία, αλλά οι μεγάλες αποκλίσεις θα πρέπει να αντιμετωπιστούν. Σε ορισμένα μέρη της φάρμας μου, υπάρχει μόνο 47% κορεσμός ασβεστίου και το έδαφος εκεί είναι «σφιχτό» με κακή αποστράγγιση. Η προσθήκη εκχυλίσματος αυγού WCA βοηθάει σιγά σιγά να χαλαρώσουν. Βρήκα επίσης τα μολυσμένα κρεβάτια από κοτόπουλα με εκχύλισμα κελύφους αυγού Το WCA είναι ένας τρόπος για να καταπολεμήσετε αυτό το ζιζάνιο που υπάρχει για να εξορύξετε το ασβέστιο από το υπέδαφος για να το προσθέσετε στο ανώτερο έδαφος καθώς η φύση προσπαθεί να φέρει το έδαφος σε ισορροπία μέσω της διαδοχής ειδών. Προσθέτοντας το εκχύλισμα από το κέλυφος του αβγού, φαίνεται ότι μπόρεσα να βοηθήσω τη φύση να προχωρήσει και το κοτόπουλα εξαφανίστηκε. Περισσότερα για αυτό όμως αργότερα…

Ένα πράγμα που δεν ήξερα όταν άρχισα να χρησιμοποιώ για πρώτη φορά εκχύλισμα από κέλυφος αυγού γύρω από το αγρόκτημα ήταν ότι το ασβέστιο λαμβάνεται στα φυτά σχεδόν αποκλειστικά μέσω της διαπνοής. Δεν είναι πολύ κινητό όταν εφαρμόζεται στον ίδιο τον φυτικό ιστό. Με άλλα λόγια, είναι καλύτερο να χρησιμοποιείτε το εκχύλισμα από κέλυφος αυγού WCA ως διαβροχή του εδάφους στις ρίζες του φυτού και όχι ως τροφή στα φύλλα που ψεκάζονται στα φύλλα. Τούτου λεχθέντος, το έχω χρησιμοποιήσει τακτικά ως μέρος της ρουτίνας μου με φυλλοτροφή για ντάλιες και φαίνεται να είναι ακόμα αποτελεσματικό. Αρκετοί αξιόπιστοι πόροι για αναφορά KNF που το χρησιμοποιούν και σε ψεκασμούς φυλλώματος. Επομένως, απλά λάβετε υπόψη τον στόχο σας όταν το χρησιμοποιείτε για να επιλέξετε την καλύτερη μέθοδο παράδοσης. σε περίπτωση αμφιβολίας, χρησιμοποιήστε το απλώς ως ποτό.

Μια άλλη σημείωση εδώ: Ο Tony of Bare Mountain Farm, ο οποίος με καθοδηγεί συνεχώς και γενναιόδωρα στις πρακτικές KNF, ανέφερε πρόσφατα ότι ίσως θα ήθελα να δοκιμάσω μια άλλη παραλλαγή αυτής της διαδικασίας εκχύλισης που χρησιμοποιεί απανθρακωμένα οστά και όχι τσόφλια αυγών, ώστε το υγρό που προκύπτει να περιέχει και τα δύο ασβέστιο και φώσφορο, το οποίο είναι ακόμη καλύτερο για τα φυτά στο στάδιο της ανθοφορίας της ανάπτυξης. Δεν έχω δοκιμάσει ακόμα αυτό το σκεύασμα (κάπως τα κόκαλα με τρομάζουν <σηκώνω τους ώμους>), αλλά Ο Tony έχει ένα υπέροχο βίντεο για αυτό εδώ που μπορείτε να δείτε αν είσαι περίεργος.


Φρυγανίζουμε τσόφλια αυγών για να φτιάξουμε εκχύλισμα τσόφλι αυγού ή WCA, μια εύκολη σπιτική αναγεννητική τροφή για ανθοπωλεία

ΕΚΧΥΛΙΣΜΑ ΑΥΓΟΥ ή WCA

Στόχος: Για να εξαγάγετε το ασβέστιο στα τσόφλια των αυγών και να το αιωρήσετε σε υγρά διαλυτή μορφή που μπορεί στη συνέχεια να εφαρμοστεί στο έδαφος ως ποτιστικό. Βοηθά, μεταξύ άλλων, στην ενίσχυση των αδύναμων μίσχων και στη χαλάρωση των συμπιεσμένων εδαφών.

Συστατικά
Κελύφη αυγών (δοκιμάστε να ξεκινήσετε με μια ντουζίνα, αυξάνετε ή προς τα κάτω όπως θέλετε μετά από αυτό)
Βιολογικό ακατέργαστο μηλόξυδο ή βιολογικό ξύδι από καστανό ρύζι (περίπου λίτρο αν χρησιμοποιείτε δώδεκα αυγά)

Εργαλεία
Μεγάλο γυάλινο βάζο, όπως βάζο κονσερβοποίησης λίτρων ή γαλονιού
Χαρτοπετσέτα ή τυρί πανί
Μεγάλο λαστιχάκι

Να κάνω:

Τοποθετήστε τα τσόφλια των αυγών σε ένα βαρύ τηγάνι σε μέτρια φωτιά για να ξεκινήσετε. Χρησιμοποιήστε το πίσω μέρος μιας σπάτουλας για να συνθλίψετε τα κοχύλια σε μικρότερα κομμάτια. Δεν χρειάζεται να τρελαίνεστε με τη σύνθλιψη σε αυτό το στάδιο. Απλώς σπάστε τα, ώστε η θερμότητα να περάσει πιο ομοιόμορφα γύρω από όλα τα κομμάτια. Μετά από περίπου τέσσερα ή πέντε λεπτά σε μέτρια φωτιά, χαμηλώνουμε τη φωτιά και βάζουμε ένα καπάκι στο τηγάνι. Αφήστε τα κοχύλια να κάτσουν σε χαμηλή φωτιά μέχρι να ροδίσουν. Αυτό συνήθως διαρκεί περίπου 10-12 λεπτά, αλλά μερικές φορές απομακρύνομαι και είμαι απασχολημένος και είναι στη σόμπα για 30 λεπτά και δεν φαίνεται να έχει σημασία.

Σβήνουμε τη φωτιά και αφήνουμε να κρυώσει εντελώς. Μόλις κρυώσουν, θρυμματίζουμε τα τσόφλια των αυγών σε ακόμα μικρότερα κομμάτια. Μπορείτε να το κάνετε ξανά με το πίσω μέρος της σπάτουλας ή μπορείτε να βάλετε τα κοχύλια στο γυάλινο βάζο, να βιδώσετε καλά το καπάκι και να τα κουνήσετε πολύ καλά. Απλά μην βάλεις ακόμα το ξύδι!!


Φτιάχνοντας εκχύλισμα από κέλυφος αυγού ή WCA στο Love 'n Fresh Flowers

Αφού φρυγανιστούν τα τσόφλια των αυγών και τοποθετηθούν στον πάτο του βάζου, ήρθε η ώρα να προσθέσετε το ξύδι. Ψάχνετε για αναλογία 1 μέρος τσόφλια αυγών προς 10 μέρη ξύδι. Για να σας δώσω κάποια ιδέα, μια ντουζίνα μεσαίου μεγέθους τσόφλια αυγών είναι συνήθως μια καλή ποσότητα για ένα βάζο μεγέθους τεταρτημορίου για να επιτευχθεί αυτή η αναλογία 1:10. Ρίξτε σιγά σιγά το ξύδι πάνω από τα τσόφλια των αυγών, σταματώντας περίπου στα μισά σε περίπτωση που υπάρξει μια γρήγορη χημική αντίδραση που δημιουργεί σούπερ αφρισμό. Μόλις βεβαιωθείτε ότι δεν πρόκειται να συμβεί τίποτα τρελό, γεμίστε το βάζο μέχρι την υπόλοιπη διαδρομή, αφήνοντας περίπου μία ίντσα χώρο στο επάνω μέρος, έτσι ώστε να μην ξεχειλίζει από τις φυσαλίδες.
Θα παρατηρήσετε γρήγορα φυσαλίδες σχεδόν αμέσως. Αυτό είναι το ξύδι που εξάγει το ασβέστιο. Τοποθετήστε μια χαρτοπετσέτα ή ένα πανί τυριού πάνω από το στόμιο του βάζου και στερεώστε το με το λαστιχάκι. Ποτέ μην βάζετε το καπάκι στο βάζο όταν βρίσκεστε στη διαδικασία παρασκευής εκχυλίσματος αυγού WCA, καθώς δημιουργεί πολύ αέριο που πρέπει να διαφύγει.
Αφήστε το βάζο να καθίσει για 7-10 ημέρες. Εάν βιάζεστε, μπορείτε να μεταγγίσετε το εκχύλισμα μετά από μόλις 5 ημέρες, αλλά μπορεί να μην είναι τόσο δυνατό. Εάν ξεχάσετε τελείως το βάζο για ένα μήνα, μην ανησυχείτε. Θα είναι ακόμα καλό να το χρησιμοποιήσετε. Όταν είστε έτοιμοι να ονομάσετε το εκχύλισμα „έτοιμο“, περάστε το υγρό μέσα από ένα ύφασμα τυριού ή ένα σουρωτήρι με λεπτό πλέγμα για να πιάσετε τυχόν κομμάτια από το κέλυφος του αυγού που έχουν απομείνει. Τοποθετήστε το υγρό σε ένα σφραγιζόμενο δοχείο με ένα σφιχτό καπάκι. Συνήθως ρίχνω το δικό μου πίσω στο ίδιο βάζο στο οποίο παρασκευάστηκε. Τοποθετήστε ετικέτα στο βάζο για να θυμάστε τι είναι και πότε φτιάχτηκε. Θα παρατηρήσετε ότι ενώ θα υπάρχει ακόμα μια νότα μυρωδιάς ξιδιού στο εκχύλισμα, το μεγαλύτερο μέρος του τυπικού «φερμουάρ» του ξιδιού έχει φύγει. Έτσι δεν θα κάψετε τα φυτά σας κατά την εφαρμογή του.

Το καλό με το συγκεκριμένο εκχύλισμα είναι ότι είναι απόλυτα αυτοσταθερό και δεν «λήγει». Έτσι, μπορείτε να φτιάξετε μια μεγάλη παρτίδα τον χειμώνα εδώ και να συνεχίσετε να την χρησιμοποιείτε όλη αυτή την ερχόμενη σεζόν! Διατηρώ το βάζο μου στο ψυγείο λουλουδιών μου, ώστε να είναι πάντα βολικό στη φάρμα για χρήση. Δεν χρειάζεται τεχνικά να βρίσκεται στο ψυγείο, αλλά πρέπει να το κρατάτε μακριά από το φως του ήλιου.


Τελειωμένο εκχύλισμα από κέλυφος αυγού ή WCA στο Love 'n Fresh Flowers

Χρησιμοποιώ: Αραιώστε σε αναλογία 1:500 έως 1:1000. Εδώ στο αγρόκτημά μου, χρησιμοποιώ συνήθως 1 κουταλάκι του γλυκού εκχύλισμα κελύφους αυγού για κάθε γαλόνι νερού που είναι μια αναλογία περίπου 1:757. Μπορεί να εφαρμοστεί στο έδαφος με ποτιστήρι ή να χρησιμοποιηθεί ως διαφυλλική τροφή σε ψεκαστήρα. Μπορείτε να το αναμίξετε με τσάι από μούχλα για να τα εφαρμόσετε και τα δύο ταυτόχρονα.

Ποτέ μην χρησιμοποιείτε καθαρό συμπυκνωμένο εκχύλισμα από κέλυφος αυγού στα παρτέρια φύτευσης, καθώς αυτό θα ρίξει πραγματικά το έδαφος και τις καλλιέργειές σας εκτός ισορροπίας!

Εάν είστε περισσότερο οπτικός μαθητής, εδώ είναι το βίντεο του Chris Trump που χρησιμοποίησα αρχικά για να μάθω πώς να φτιάχνω εκχύλισμα από κέλυφος αυγού ή WCA.

Επιστρέψτε σύντομα στο ιστολόγιο για να μάθετε για μια τρίτη εύκολη (και ισχυρή!) σπιτική αναγεννητική συμβολή για τη φάρμα σας: το τσάι τσουκνίδας. Woot! Εν τω μεταξύ, λάβετε τη διόρθωση της αναγεννητικής εκτροφής λουλουδιών διαβάζοντας προηγούμενες αναρτήσεις εδώ σε αυτό το ιστολόγιο.