Παρασυμπαθητικό για το άγχος – Ζωντανά μπλε έλαια

Παρασυμπαθητικό για το άγχος – Ζωντανά μπλε έλαια

Juli 25, 2022 0 Von admin

Το άγχος έχει γίνει τόσο διάχυτο που πολλοί από εσάς αναφέρετε ότι έχει γίνει το «νέο σας φυσιολογικό» να ζείτε σε μια κατάσταση συνεχούς άγχους, φόβου και κατάνυξης.

Δυστυχώς, το να ζεις με συνεχές και χρόνιο άγχος κρατά το σώμα σου κολλημένο σε μια κατάσταση στρες που μπορεί να διαταράξει όχι μόνο την ψυχική σου υγεία, αλλά και το φυσικό σου σώμα.

Η υποστήριξη του παρασυμπαθητικού νευρικού σας συστήματος μπορεί να σας βοηθήσει να μειώσετε το άγχος σας και να υποστηρίξετε την υγεία και την επούλωση.

Τι προκαλεί το άγχος;

Το άγχος πυροδοτείται από χημικές αντιδράσεις που ενεργοποιούν πολλαπλά συστήματα στο σώμα και τον εγκέφαλό σας, συμπεριλαμβανομένης της ενεργοποίησης του μηχανισμού επιβίωσής σας.

Το άγχος είναι μια επαναλαμβανόμενη εμπειρία ΦΟΒΟΥ.

Κάποιος φόβος είναι απαραίτητος για την επιβίωση. Ο φόβος σας κρατά σε εγρήγορση για πιθανό ή επικείμενο κίνδυνο. Όταν εμφανίζεται άγχος, μπορεί να νιώθεις ότι ο κόσμος είναι ανασφαλής και απρόβλεπτος. Οι μηχανισμοί επιβίωσής σας βρίσκονται σε κατάσταση συναγερμού και οτιδήποτε άλλο πρέπει να απενεργοποιηθεί, ώστε να μπορείτε να αφιερώσετε όλη τη διαθέσιμη ενέργειά σας στον εντοπισμό κινδύνου. Αυτή η ανίχνευση κινδύνου μπορεί να δημιουργήσει έναν καταρράκτη «χειρότερου σεναρίου» όπου οραματίζεστε πιθανά χειρότερα σενάρια παρελθόντος, παρόντος ή μελλοντικού πιθανού κινδύνου.

Η άποψή σας για τον κόσμο στενεύει σε αυτήν την κατάσταση και είναι σχεδόν αδύνατο να δείτε τη μεγάλη εικόνα. Η πρωταρχική σας απόκριση ξεκινάει και οτιδήποτε άλλο πρέπει να υποταχθεί στις απαιτήσεις της σκανδάλης επιβίωσης του άγχους σας. Αυτό σημαίνει ότι η πέψη, το ανοσοποιητικό σας σύστημα, η αποτοξίνωση, ακόμη και η επίγνωση και το ενδιαφέρον σας για τους άλλους μειώνονται. Χρειάζεται πολλή ενέργεια για να είσαι ανήσυχος.

Πώς το άγχος επηρεάζει το σώμα και τον εγκέφαλο

Τα δικα σου συμπαθητικό νευρικό σύστημα ονομάζεται σύστημα «μάχη-ή-φυγή» επειδή είναι το πρώτο σύστημα που ενεργοποιείται όταν εμφανίζεται φόβος. Όταν το συμπαθητικό νευρικό σας σύστημα ενεργοποιείται, ενεργοποιεί τον καρδιακό σας ρυθμό και την αρτηριακή σας πίεση να αυξηθεί, η αναπνοή σας να επιταχυνθεί, οι μύες σας σφίγγονται εν αναμονή μάχης ή φυγής και ο εγκέφαλός σας κάνει σάρωση για κίνδυνο – όλα αυτά εμφανίζονται ως συμπτώματα άγχους.

Adrenaμεγάλομικρό– Η συμπαθητική σας ανταπόκριση ενεργοποιεί τη δική σας επινεφρίδια να αυξήσει την παραγωγή κορτιζόλης και επινεφρίνης, δίνοντας στα όργανα και στους μύες μας το καύσιμο που απαιτείται για να ανταποκριθεί στο στρες. Με την πάροδο του χρόνου, η υπερβολική κορτιζόλη σηματοδοτεί το σώμα σας ότι είναι ώρα να πολεμήσει ή να φύγει, κάτι που διατηρεί την αντίληψή σας για το στρες και το άγχος ενισχύεται.

σιlood Ζάχαρη – Το άγχος σου φουντώνει επίσης σακχάρου στο αίμα να παρέχει στο σώμα και τον εγκέφαλό σας τα καύσιμα που χρειάζεται το σώμα σας για να ανταποκριθεί στην πιθανή απειλή ή κίνδυνο. Οι ανισορροπίες του σακχάρου στο αίμα μπορούν να συμβάλουν σε ζητήματα απορρύθμισης του σακχάρου στο αίμα, όπως η αντίσταση στην ινσουλίνη ή η υπογλυκαιμία. Όταν τα κύτταρα σας στερούνται καυσίμων και εγκεφαλικών καυσίμων, μειώνει την ικανότητά σας να σκέφτεστε καθαρά ή να κινητοποιείτε τον εαυτό σας έξω από μια αγχώδη κατάσταση.

Περιορίζει την αντίληψη – Η συμπαθητική σας απόκριση περιορίζει την αντίληψή σας, ώστε να μπορείτε να αναγνωρίσετε και να επιβιώσετε από απειλές. Όπως το συμπαθητικό νευρικό σύστημα απενεργοποιεί όλες τις λειτουργίες που δεν είναι κρίσιμες για την επιβίωση, συμπεριλαμβανομένης της ικανότητάς σας να αφομοιώνετε τα τρόφιμα, απενεργοποιεί επίσης την ικανότητά σας να εστιάσετε σε οτιδήποτε εκτός του πιεστικού κινδύνου. Αυτή η υπερβολική εστίαση στον κίνδυνο σας κλειδώνει σε μια κατάσταση διαρκούς αναζήτησης απειλών, κλείνοντας την ικανότητά σας να συλλογίζεστε στοχαστικά διαφορετικές προοπτικές που μπορεί να αισθάνονται απειλητικές για την ασφάλειά σας, γεγονός που μπορεί να ενισχύσει το άγχος.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΥΤΟ ΕΠΟΜΕΝΟ: Πώς να παραμείνετε ήρεμοι και συγκεντρωμένοι στη μέση των αντιξοοτήτων

Διεγερτικοί νευροδιαβιβαστές – Ο εγκέφαλός σας αυξάνει την παραγωγή του διεγερτικού νευροδιαβιβαστή γλουταμικού, ο οποίος επιταχύνει τη λειτουργία του εγκεφάλου και ταυτόχρονα μειώνει τα επίπεδα του ανασταλτικού και ηρεμιστικού νευροδιαβιβαστή GABA (γάμα-αμινοβουτυρικό οξύ), ο οποίος μειώνει την εμπειρία του άγχους

Το GABA αναστέλλει την εγκεφαλική δραστηριότητα, επιτρέποντάς σας να χαλαρώσετε. Όταν το συμπαθητικό νευρικό σύστημα πυροδοτείται, το γλουταμικό μπορεί να απελευθερωθεί. Σε περίσσεια, υπερδιέγερση των εγκεφαλικών κυττάρων και παρουσιάζεται ως άγχος ή κρίσεις πανικού.

Ερευνα δείχνει ότι η ενεργοποίηση του παρασυμπαθητικού νευρικού σας συστήματος μπορεί να βοηθήσει στην υποστήριξη της υγιούς ισορροπίας του γλουταμικού — και του αντίστοιχου GABA.

Όταν είστε κολλημένοι στη μάχη ή τη φυγή, το γλουταμινικό σας είναι υπερβολικά ενεργό, μειώνοντας τα επίπεδα GABA σας, κρατώντας τον εγκέφαλό σας κολλημένο στη θέση «on», προκαλώντας άγχος, υπερδιέγερση και υπερένταση.

Όπως το γκάζι και τα φρένα στο αυτοκίνητό σας συνεργάζονται για τον έλεγχο της ταχύτητας, το GABA φρενάρει την εγκεφαλική δραστηριότητα για να αντιμετωπίσει τις επιταχυντικές επιδράσεις του γλουταμικού. Όταν τα επίπεδα γλουταμικού είναι υψηλά, μπορεί να εμφανίσετε άγχος, ανησυχία, αδυναμία συγκέντρωσης, αϋπνία, κόπωση και αυξημένη ευαισθησία στον πόνο.

Όπως ίσως θυμάστε, το συμπαθητικό νευρικό σας σύστημα διεγείρει τους κινητικούς νευρώνες (για μάχη ή φυγή) και αναστέλλει το αισθητηριακό κινητικό σύστημα, μειώνοντας αποτελεσματικά τον πόνο και την αίσθηση

Πώς η τόνωση των παρασυμπαθητικών ανακουφίζει από το άγχος

Αφού περάσει ένας κίνδυνος ή ένας αντιληπτός κίνδυνος, απομακρύνεστε από τη συμπαθητική «μάχη ή φυγήκαι επιστρέψτε στην «ξεκούραση, επαναφορά και θεραπεία» παρασυμπαθητικής κατάστασης που επιτρέπει στο σώμα σας να ανακάμψει και να θεραπεύσει μετά από ένα απαιτητικό φυσιολογικό και ψυχολογικό συμβάν.

Όταν βρισκόμαστε κολλημένοι σε έναν κύκλο συμπαθητικής κυριαρχίας – και χωρίς ενεργοποίηση του παρασυμπαθητικού νευρικού σας συστήματος – ο μηχανισμός συναγερμού του σώματός σας για επιβίωση παραμένει σε υψηλά επίπεδα και μπορεί να παγιδευτείτε στην αντίληψη ότι δεν είστε ασφαλείς, κάτι που θέτει τις βάσεις για το άγχος.

Μπορεί να σκεφτείτε την παρασυμπαθητική απόκριση ως φρένο στη συμπαθητική απόκριση, η οποία με τη σειρά της φρενάρει το άγχος. Το συμπαθητικό σύστημα χρησιμοποιείται σε καταστάσεις φόβου. Το παρασυμπαθητικό σύστημα ενεργοποιείται από μια αίσθηση ασφάλειας.

Το παρασυμπαθητικό σύστημα αποκαθιστά την αίσθηση ασφάλειας και ισορροπίας που ηρεμεί τον εγκέφαλο και το σώμα με:

Ηρεμιστικοί νευροδιαβιβαστές – Το παρασυμπαθητικό νευρικό σύστημα ηρεμεί την υπερβολική ενεργοποίηση του γλουταμικού και αποκαθιστά τα υγιή επίπεδα GABA, το οποίο ηρεμεί την απόκριση πανικού μας, μαζί με την εξισορρόπηση άλλων νευροδιαβιβαστών, συμπεριλαμβανομένης της σεροτονίνης, η οποία διέπει τη γενική διάθεση, τον θυμό, την επιθετικότητα και τις αντιδράσεις φόβου.

Διεύρυνση της Επίγνωσης– Η αίσθηση ασφάλειας σάς επιτρέπει να απαλύνετε και να βελτιώσετε την περιφερειακή σας άποψη για το περιβάλλον μας, προωθώντας μια διευρυμένη επίγνωση που σας βοηθά να αισθάνεστε ήρεμοι και ασφαλείς. Ερευνα από το Πανεπιστήμιο του Όρεγκον διαπίστωσε ότι «η μεγαλύτερη παρασυμπαθητική δραστηριότητα είναι δείκτης αυξημένης επιλεκτικής προσοχής και νευρογνωστικής λειτουργίας». Στην παρασυμπαθητική κατάσταση, το πνευμονογαστρικό νεύρο απελευθερώνει τον νευροδιαβιβαστή ακετυλοχολίνη, για να βοηθήσει στην ενίσχυση της προσοχής και της μάθησης. Στον εγκέφαλό σας, η ακετυλοχολίνη ενεργοποιεί και αναστέλλει την επικοινωνία μεταξύ διαφορετικών περιοχών του εγκεφάλου για την σωστή αποθήκευση πληροφοριών, επιταχύνοντας ή επιβραδύνοντας τα νευρικά σήματα. Στον εγκέφαλό σας, η ακετυλοχολίνη είναι κυρίως διεγερτική, επιτρέποντας στους νευρώνες σας να επικοινωνούν ώστε να μπορείτε να σκεφτείτε καθαρά, να μάθετε νέες πληροφορίες και να σχηματίσετε νέες αναμνήσεις.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΥΤΟ ΕΠΟΜΕΝΟ: Ακετυλοχολίνη για προσοχή

Σταθεροποίηση του σακχάρου του αίματος – μια χρόνια συμπαθητική απόκριση αυξάνει το σάκχαρο στο αίμα και την παραγωγή ινσουλίνης, δημιουργώντας αιχμές στα επίπεδα σακχάρου στο αίμα του εγκεφάλου που αποσταθεροποιεί τη λειτουργία του εγκεφάλου. Έρευνα με ποντίκια στη Σουηδία συσχέτισε μια σημαντική πτώση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα ως άμεσο αποτέλεσμα της διέγερσης του παρασυμπαθητικού νευρικού συστήματος. Η έρευνα διαπίστωσε ότι το συμπαθητικό νευρικό σύστημα σας προετοιμάζει να πολεμήσετε ή να φύγετε μειώνοντας την απελευθέρωση ινσουλίνης και αυξάνοντας το σάκχαρο στο αίμα για να ενισχύσετε την ενέργειά σας. Το παρασυμπαθητικό νευρικό σύστημα λειτουργεί αντίστροφα, μειώνοντας το σάκχαρο στο αίμα σε υγιή επίπεδα. (Μελέτη).

Αποκατάσταση καρδιακών και αναπνευστικών ρυθμών – υγιής καρδιακός ρυθμός – γνωστός ως μεταβλητότητα καρδιακού ρυθμού – βοηθά στην ηρεμία του άγχους. Στην πραγματικότητα, έρευνα συσχετίζει την υγιή μεταβλητότητα του καρδιακού ρυθμού, ένα μέτρο του πόσο γρήγορα αναρρώνετε από το στρες, με χαμηλότερο άγχος.

Πώς το Παρασυμπαθητικό Ηρεμεί τον Φόβο και το Άγχος

Η ενεργοποίηση του παρασυμπαθητικού νευρικού σας συστήματος βοηθά στην αναστολή του άγχους, σύμφωνα με έρευνα το οποίο διαπίστωσε ότι – όταν διεγείρεται, το πνευμονογαστρικό νεύρο απελευθερώνει χημικές ουσίες κατά του άγχους που συμβάλλουν στον ταχύτερο χρόνο αποκατάστασης από ασθένεια, τραυματισμό, στρες και συναισθηματικό τραύμα.

Ερευνα Με τίτλο «Ο φόβος και το άγχος χτυπούν διπλά από τη διέγερση του πνευμονογαστρικού νεύρου» καταγράφει πώς η ενεργοποίηση του παρασυμπαθητικού νευρικού συστήματος μέσω της διέγερσης του πνευμονογαστρικού νεύρου βοηθά στην καταστολή του άγχους και του φόβου.

Επιπλέον, όταν διεγείρεται, το πνευμονογαστρικό νεύρο απελευθερώνει τον νευροδιαβιβαστή Ακετυλοχολίνη που ηρεμεί το άγχος χαλαρώνοντας τους λείους μυς στα τοιχώματα των αρτηριών σας, διαστέλλοντας τις αρτηρίες και επιβραδύνοντας τον καρδιακό σας παλμό. Μπορεί επίσης να ενισχύσει την εδραίωση και τη βελτίωση της μνήμης που μπορεί να βοηθήσει στην επεξεργασία αναμνήσεων φόβου, κάτι που βοηθά στην αναστολή της υπερβολικής έκφρασης φόβου, όπως το άγχος. (διαβάστε περισσότερα για Ακετυλοχολίνη).

Το πνευμονογαστρικό νεύρο σας βοηθά το αυτόνομο νευρικό σας σύστημα να επικοινωνήσει πληροφορίες φόβου και κινδύνου στην αμυγδαλή σας. Με απλά λόγια, το πνευμονογαστρικό νεύρο ανιχνεύει την απελευθέρωση της ορμόνης του στρες επινεφρίνη που δρα ως «κάτι σημαντικό μόλις συνέβη” σήμα που μεταδίδεται σε άλλα κέντρα φόβου στον εγκέφαλο. Η ενεργοποίηση ή η αναστολή αυτού του σήματος «μπορεί να ενισχύσει ή να μειώσει τον ρυθμό εξάλειψης του φόβου».

«Ενισχύοντας την εξάλειψη του φόβου ενώ καταπνίγει το άγχος, η διέγερση του πνευμονογαστρικού πνεύμονα προσφέρει διπλό χτύπημα ενάντια στον δυσπροσαρμοστικό φόβο. Αυτό μπορεί να κάνει τη διέγερση του πνευμονογαστρικού πόρου ιδιαίτερα χρήσιμη σε περιπτώσεις όπου το σοβαρό άγχος εμποδίζει την αποτελεσματική θεραπεία έκθεσης.»

Μπορεί να θυμάστε ότι το πνευμονογαστρικό νεύρο ελέγχει την απόκριση χαλάρωσης σας. Εκτός από το ότι σας βοηθά να χαλαρώσετε απελευθερώνοντας ακετυλοχολίνη, οι έλικες του πνευμονογαστρικού νεύρου εκτείνονται σε πολλά όργανα, λειτουργώντας σαν καλώδια οπτικών ινών που στέλνουν οδηγίες για την απελευθέρωση ενζύμων και πρωτεϊνών όπως η προλακτίνη, η βαζοπρεσίνη και η ωκυτοκίνη, που σας ηρεμούν.

Αυτός είναι ένας τρόπος με τον οποίο το πνευμονογαστρικό νεύρο βοηθά στην εξισορρόπηση των επιδράσεων του συμπαθητικού νευρικού συστήματος – σηματοδοτώντας την απελευθέρωση προλακτίνης, βαζοπρεσσίνης και ωκυτοκίνης, τα οποία μειώνουν την ενεργοποίηση του συμπαθητικού και σας βοηθούν να ηρεμήσετε, να διαχειριστείτε και να αναρρώσετε πιο γρήγορα από το στρες , που βοηθά στην αντιστάθμιση του άγχους.

«Η κεντρικά απελευθερωμένη ωκυτοκίνη έχει συμπεριφορικές επιδράσεις, ιδιαίτερα στις κοινωνικές συμπεριφορές, και φαίνεται να έχει μια κατευναστική επίδραση», Science Direct „Neurochemistry of Prosocial Decision Making: The Role of Dopamine, Serotonin, and Oxytocin“.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΥΤΟ ΕΠΟΜΕΝΟ: Πώς να ηρεμήσετε το άγχος στη μέση μιας καταιγίδας

Μπορείτε να τονώσετε φυσικά το πνευμονογαστρικό σας νεύρο εφαρμόζοντας τοπικά το διεγερτικό μας Parasympathetic® πίσω από τον λοβό του αυτιού στο μαστοειδές οστό όπου το πνευμονογαστρικό νεύρο είναι πιο κοντά στην επιφάνεια του σώματός σας.

Η τόνωση του πνευμονογαστρικού σας νεύρου ενεργοποιεί επίσης την απελευθέρωση του νευροδιαβιβαστή νορεπινεφρίνη σε μια περιοχή του εγκεφάλου που ονομάζεται αμυγδαλή, η οποία ενισχύει την αποθήκευση μνήμης και βελτιώνει την ικανότητά σας να επεξεργάζεστε και να διατηρείτε πληροφορίες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΥΤΟ ΕΠΟΜΕΝΟ: Ηρεμώντας τον φόβο και το άγχος με τους παρασυμπαθητικούς

Επιλεγμένο λάδι:

Είστε έτοιμοι να ξεκινήσετε; Κάντε κλικ στον παρακάτω σύνδεσμο για να παραγγείλετε σήμερα:

Βιβλιογραφικές αναφορές:

Προώθηση βιβλίου Boost The Brain

Σχετικά με τον Συγγραφέα

Η Jodi Sternoff Cohen είναι η ιδρύτρια της Vibrant Blue Oils. Συγγραφέας, ομιλητής, διατροφολόγος και κορυφαία διεθνής αρχή για τα αιθέρια έλαια, η Jodi έχει βοηθήσει πάνω από 50.000 άτομα να υποστηρίξουν την υγεία τους με αιθέρια έλαια.