5 κοινά λάθη που σκοτώνουν τα λουλούδια σας – GoTo4Gardening

Oktober 11, 2022 0 Von admin

Το να φυτέψετε πολλά όμορφα λουλούδια στον κήπο σας είναι ο καλύτερος τρόπος για να προσθέσετε μια έκρηξη χρώματος και να ανυψώσετε τον εξωτερικό σας χώρο σε ένα νέο επίπεδο. Αλλά αν διαπιστώσετε ότι τα λουλούδια σας πάντα πεθαίνουν, ίσως έχετε αποφασίσει ότι η κηπουρική απλά δεν είναι για εσάς και δεν θα ασχολείστε πια. Ωστόσο, αν τα λουλούδια σας πεθαίνουν συνεχώς, μάλλον κάνετε κάποια απλά λάθη που διορθώνονται εύκολα.

Προτού εγκαταλείψετε εντελώς τα λουλούδια, σκεφτείτε εάν κάνετε ένα από αυτά τα κοινά λάθη φύτευσης και φροντίδας λουλουδιών.

Φύτευση σε λάθος χρόνο

Το να φυτέψετε τα λουλούδια σας τη σωστή στιγμή είναι ζωτικής σημασίας για την επιτυχία σας, αλλά πολλοί άνθρωποι το κάνουν λάθος. Διαφορετικά λουλούδια πρέπει να φυτευτούν σε διαφορετικές χρονικές στιγμές, επομένως φροντίστε να κάνετε την έρευνά σας εκ των προτέρων, ώστε να μπορείτε να βρείτε την καλύτερη στιγμή για φύτευση. Υπάρχουν μερικοί υπέροχοι ιστότοποι, όπως Φυτώρια λεύκας, όπου μπορείτε να λαμβάνετε έναν μήνα με τον μήνα ανακεφαλαίωση του τι πρέπει να φυτεύετε στον κήπο σας. Όταν αγοράζετε φυτά, συχνά συνοδεύονται από μια μικρή κάρτα πληροφοριών που σας λέει πότε πρέπει να τα φυτέψετε.

Ωστόσο, οι οδηγίες για τους χρόνους φύτευσης δεν είναι καθορισμένες και πρέπει να λάβετε υπόψη το τρέχον κλίμα. Για παράδειγμα, αν ο χειμώνας διαρκεί λίγο περισσότερο φέτος, μπορεί να είναι ακόμα πολύ κρύο. Θα πρέπει να ελέγξετε τον καιρό και να δείτε τις μέσες θερμοκρασίες και να δείτε πότε είναι πιθανό να είναι ο τελευταίος παγετός. Όσο προσαρμόζετε τους χρόνους φύτευσης και περιμένετε μέχρι ο καιρός να ζεσταθεί αρκετά, τα λουλούδια σας έχουν καλές πιθανότητες. Ωστόσο, αν τα φυτέψετε πολύ νωρίς, δεν θα συνέλθουν από το σοκ του κρυολογήματος και πιθανότατα θα πεθάνουν.

Πάνω ή κάτω από το πότισμα

Άδεια Pixabay CCO

Τα λουλούδια είναι πολύ συγκεκριμένα για τις ανάγκες φροντίδας τους και αν θέλετε να ευδοκιμήσουν, πρέπει να βεβαιωθείτε ότι έχουν τη σωστή ποσότητα ήλιου, η ισορροπία του εδάφους είναι σωστή και, το πιο σημαντικό, έχουν αρκετό νερό. Η έρευνα είναι το κλειδί για να κατανοήσετε πόσο νερό πρέπει να δώσετε στα λουλούδια σας, επειδή οι ετικέτες που βρίσκονται στα λουλούδια είναι συχνά αρκετά ασαφείς. Για παράδειγμα, αν λένε «αγαπούν την υγρασία», αυτό μπορεί να σημαίνει ότι τους αρέσει ελαφρώς υγρό χώμα ή μπορεί να σημαίνει ότι τους αρέσει να είναι εντελώς κορεσμένα. Είναι σημαντικό να κάνετε λίγη περισσότερη έρευνα και να υπολογίσετε πόσο νερό χρειάζονται γιατί το υπερβολικό πότισμα θα σαπίσει τις ρίζες ενώ το πότισμα θα κάνει τα λουλούδια να στεγνώσουν και να πεθάνουν.

Όταν σχεδιάζετε τον κήπο σας, θα πρέπει να βάζετε φυτά με παρόμοιες ανάγκες σε πότισμα το ένα δίπλα στο άλλο, ώστε να μην υπερποτίζετε κατά λάθος άλλα φυτά. Θα πρέπει επίσης να εξετάσετε το ενδεχόμενο να επενδύσετε σε ένα αυτοματοποιημένο σύστημα ποτίσματος ώστε να μπορείτε να βεβαιωθείτε ότι τα φυτά σας ποτίζονται πάντα σωστά. Αυτό είναι ιδιαίτερα καλό αν ξεχνάτε το πότισμα του κήπου. Ο έλεγχος του καιρού είναι επίσης σημαντικός γιατί εάν πρόκειται να υπάρξει μια ιδιαίτερα υγρή ή ξηρή περίοδος, πρέπει να προσαρμόσετε το πότισμα ανάλογα.

Φύτευση σε λάθος μέρος

Το να δίνετε στα φυτά σας τη σωστή ποσότητα ήλιου είναι επίσης σημαντικό, αλλά πολλοί άνθρωποι κάνουν το λάθος να πιστεύουν ότι περισσότερος ήλιος είναι πάντα καλύτερος. Ωστόσο, Σε ορισμένα φυτά αρέσει να βρίσκονται σε πλήρη ηλιακή ακτινοβολία για όσο το δυνατόν περισσότερο, ώστε να μην στεγνώσουν, ενώ άλλα φυτά θα καούν και θα γίνουν καφέ αν εκτεθούν για πολύ καιρό στο άμεσο ηλιακό φως. Όταν σχεδιάζετε τον κήπο σας, δώστε προσοχή στο φως του ήλιου κατά τη διάρκεια της ημέρας και δείτε ποιες περιοχές έχουν τον ήλιο για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Με αυτόν τον τρόπο, μπορείτε να φυτέψετε τα λουλούδια σας στις σωστές τοποθεσίες, ώστε να λαμβάνουν όλα τη βέλτιστη ποσότητα ηλιακού φωτός. Είναι επίσης σημαντικό να είστε προσεκτικοί όταν βάζετε λουλούδια κοντά στα παράθυρα γιατί μπορούν να αντανακλούν και να εντείνουν το φως του ήλιου και ενδεχομένως να τα καψαλίσουν.

Το λάθος pH του εδάφους

Άδεια Pixabay CCO

Το pH του εδάφους καθορίζει πόσο όξινο είναι και είναι σημαντικό να έχετε τη σωστή ισορροπία για τα λουλούδια σας. Αν και στα περισσότερα λουλούδια αρέσει να βρίσκονται σε έδαφος που είναι κάπου μεταξύ 6,0 και 7,5, υπάρχουν πολλές εξαιρέσεις και είναι σημαντικό να ελέγξετε το βέλτιστο pH πριν τη φύτευση. Αυτό εύχρηστη λίστα έχει το ιδανικό pH που αναφέρεται για πολλά κοινά λουλούδια. Μπορείτε να παραλάβετε ένα φτηνό κιτ δοκιμής pH εδάφους από οποιοδήποτε καλό κέντρο κήπου και να δοκιμάσετε το δικό σας χώμα. Αυτό θα σας δώσει μια ιδέα για το ποια λουλούδια θα ανθίσουν στον κήπο σας και ποια όχι.

Εάν το pH του εδάφους σας δεν είναι κατάλληλο για λουλούδια, μπορείτε Άλλαξέ το. Εάν θέλετε να αυξήσετε το pH του εδάφους σας, μπορείτε να προσθέσετε ένα υλικό ασβεστοποίησης, όπως τέφρα ξύλου ή ασβεστόλιθο. Μπορείτε επίσης να μειώσετε το pH του εδάφους προσθέτοντας αλουμίνιο ή θείο. Είναι σημαντικό να κάνετε αυτές τις προσθήκες στο χώμα και να του δώσετε χρόνο να καθίσει και μετά να το δοκιμάσετε ξανά πριν φυτέψετε οτιδήποτε. Σε ορισμένες περιπτώσεις, μπορεί να χρειαστεί να το αφήσετε για μερικές εποχές και να ξεκινήσετε να φυτεύετε τα λουλούδια σας το επόμενο έτος, εάν θέλετε να βεβαιωθείτε ότι είναι υγιή.

Λάθη με το τάισμα

Ταΐζοντας τα λουλούδια σας θα διασφαλίσετε ότι είναι υγιή και έχουν όλα τα σωστά θρεπτικά συστατικά και θα πρέπει να παρατηρήσετε μεγάλη βελτίωση στο χρώμα. Ωστόσο, εάν τα ταΐσετε με λάθος ποσότητα ή χρησιμοποιήσετε λάθος τύπο τροφής, μπορείτε εύκολα να τα σκοτώσετε. Τα τρία κύρια συστατικά των περισσότερων φυτικών τροφών είναι το άζωτο, το κάλιο και ο φώσφορος, αλλά η ισορροπία είναι απίστευτα σημαντική. Τα λιπάσματα για όλες τις χρήσεις είναι συνήθως εντάξει για τα περισσότερα λουλούδια, αλλά ορισμένα φυτά είναι ευαίσθητα σε ορισμένα συστατικά και μπορεί να πεθάνουν εάν τα επίπεδα δεν είναι ισορροπημένα. Είναι σημαντικό να ελέγξετε τι είδους λιπάσματα είναι καλύτερα για συγκεκριμένα λουλούδια πριν ξεκινήσετε να τα ταΐζετε.

Το άλλο μεγάλο λάθος που κάνουν οι άνθρωποι είναι ότι πιστεύουν ότι το περισσότερο είναι πάντα καλύτερο, αλλά αυτό δεν ισχύει. Είναι σημαντικό να λιπάνετε το έδαφος και όχι τα ίδια τα φυτά, αλλά πολλοί άνθρωποι πιστεύουν ότι η πλήρωση του κακού εδάφους με πολλά λιπάσματα θα το επαναφέρει στη ζωή.

Αν διαπιστώσετε ότι τα λουλούδια σας πάντα πεθαίνουν μερικές εβδομάδες μετά τη φύτευση, πιθανότατα κάνετε ένα από αυτά τα κοινά λάθη στη φροντίδα των λουλουδιών.